Interested to start a project with us?

Back

ELLE Decoration Keukenspecial

18 Juli 2024

dd0c8738f4f8e1800cdc98ba99c701da.jpeg

Hoe ben je in deze rol terechtgekomen?
‘Ik studeerde communicatie en werkte als bijbaan in de meubelwinkel van de vader van een vriend. Zo kwam ik er per toeval achter een passie en talent te hebben voor het vormgeven van stijlvolle interieurs. Ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheden, ben uiteindelijk met mijn studie gestopt en heb de helft van de zaak overgenomen. Inmiddels zijn we met zo’n 25 mensen en doen we vooral particuliere maatwerkprojecten waarvoor we het complete interieur onder handen nemen.

Wat kenmerkt de projecten van Kabaz?
‘Ik zou het omschrijven als understated luxury. We gebruiken veel natuurlijke materialen en een rustig kleurenpalet. De luxe zit ‘m niet in schreeuwerigheid of opvallende, dure materialen, maar in detaillering: als we een project doen, pakken we ook echt álles aan. Dat betekent dat we nadenken over het lichtplan, de akoestiek, de verhoudingen, kleuren en materialen, maar ook met de binnenkant van de keukenlades, het soort beddengoed en hoe de gordijnen bediend worden. Alles moet in het geheel passen, anders heb je een huis vol mooie spullen maar blijft het daarbij. Als alles met elkaar samenwerkt wordt het een totaalbeleving.’

Hoe belangrijk is de rol van de keuken in jullie projecten?
‘Steeds belangrijker. Vroeger was de keuken een werkplaats, een plek waar gekookt moest worden en die vooral praktisch moest zijn. De keuken was in oudere huizen dan ook vaak van de rest van de ruimtes gescheiden. Inmiddels bestaan veel gezinnen uit twee partners die werken en die de tijd dat ze samen zijn dus optimaal willen benutten. Dat betekent dat je niet afgezonderd wilt zijn tijdens het koken. Daarnaast zijn we koken met z’n allen steeds leuker gaan vinden. Kortom: de keuken neemt nu een centrale rol in. Wij zorgen daarom ook bij veel van onze projecten voor een zitje waar je even kunt plaatsnemen: een bankje, twee fauteuils, een mooi plekje om even naar buiten te kijken.’

Hoe zorg je dat een keuken naadloos in het interieur past?
‘Het is altijd een van de eerste dingen die we ontwerpen. Ik wil dat de keuken doorloopt in het interieur, er onderdeel van wordt. Bijvoorbeeld door de keuken door te laten lopen in een boekenkast of door natuursteen te gebruiken dat ook op andere plekken in huis terugkomt. Ook heel belangrijk vind ik de bijkeuken: niet de meest sexy ruimte, maar als je die functioneel ontwerpt en zorgt dat daar alles wat je niet in het zicht wilt hebben kan worden opgeborgen, geeft dat veel rust in de rest van het huis.’

Hoe zit het met apparatuur?
‘Dat vinden mensen steeds belangrijker. Wij werken bijvoorbeeld met Gaggenau, die net als wij de visie hebben dat een keuken geen los element in huis is maar onderdeel moet zijn van het interieur. Dat voeren ze door tot in de kleinste details: mooie draaiknoppen bijvoorbeeld, of een geïntegreerde wijnkast met eikenhouten lades. Ze zijn ook altijd innovatief als het op nieuwe technologieën aankomt, bijvoorbeeld met de Essential Induction, een vrijwel onzichtbare kookplaat die in het werkblad is geïntegreerd.’

Wat is jouw eigen droomkeuken?
‘Die is al werkelijkheid, want ik heb twee jaar geleden mijn eigen huis gerenoveerd. Ik koos voor een eiland van ruim 5 meter lang van Grigio Selene, een prachtige, grijze marmersoort. Ik ben gek op marmer: het voegt een natuurlijk en grillig element toe aan je interieur, want geen stuk steen is hetzelfde. Boven mijn eettafel hangt een kroonluchter die ik zelf heb gemaakt van oude lampen, die ik op Marktplaats op de kop tikte. Dat vind ik leuk: een bijzondere eyecatcher hoeft niet altijd duur te zijn.’

577a6589674f3d6042a8a7685cd1437d.jpg