Interesse om een project met ons te starten?

Terug

Gooische Tam Tam

Magazine

08 Oktober 2019

Gooische architectuur
Het andere KABAZ HUIS

BIJ HET BEGRIP KABAZ-HUIS DENKT IEDEREEN IN ’T GOOI AAN EEN WIT LANDHUIS MET DONKERE ELEMENTEN, EEN RIETEN KAP EN EEN STRAK AANGELEGDE TUIN. TOCH ZIJN LANG NIET ALLE KABAZ-HUIZEN LANDELIJK EN RIETGEDEKT.
BIJ HET GOOISCHE ARCHITECTENBUREAU KOMEN OOK HEEL WAT MODERNE, STRAKKE HUIZEN VAN DE TEKENTAFEL.

WAT IS NU TYPISCH KABAZ?
Het gesprek met architect André de Vos en designer Bertram Beerbaum vindt plaats op een regenachtige maandagmorgen, maar van de bekende ‘maandagmorgen-blues’ is in de Hilversumse ontwerpstudio van Kabaz niets te merken. Overal in de hoge ruimte zijn energieke, vrolijke mensen aan het werk en er heerst een aanstekelijke bedrijvigheid. Naast de lange tafels met grote computerschermen staan ook nog een paar ‘ouderwetse’ tekentafels. “Daar maken we vaak gebruik van”, vertelt André de Vos. “Uiteindelijk wordt elke tekening in de computer gezet, maar in de ontwerpfase is het vaak fijn om op een groot oppervlak te werken.” Begrijpelijk, zeker als je ziet wat voor een riante huizen én tuinen Kabaz ontwerpt. Naast de huizen in de Gooische landhuisstijl creëren ze ook woonboerderijen, herenhuizen, strakke villa’s met platte daken, vakantiehuizen op Ibiza tot aan een landhuis in Frank Lloyd Wright-stijl.

Ondanks die diversiteit is de naam Kabaz bijna synoniem geworden aan het typisch Gooische landhuis. Wat vinden de heren daar zelf van?

COMPLIMENT
“Eigenlijk is het wel een compliment”, vindt Bertram. “Hoeveel architecten kunnen zeggen dat er een type huis naar ze is vernoemd? We hebben de afgelopen tien jaar veel van dit soort huizen gebouwd. Huizen geënt op de typische Gooische landhuisstijl met een wit gestucte gevel en een relatief laag dak - rietgedekt of met dakpannen. Wij geven daar een moderne touch aan met stalen kozijnen of donkere rabatdelen, en vaak een extra verdieping onder de grond. Inmiddels zijn er meer architecten die dit doen, en dat is wel te zien.” André knikt: “Het is een heel gewild type huis, niet alleen in ’t Gooi, maar in heel Nederland. Het feit dat er in Laren en Blaricum zoveel van deze huizen staan, heeft alles te maken met de welstand en de stedenbouwkundige visie. Die visie is al jarenlang hetzelfde en de regels zijn vrij strikt. Maar we ontwerpen ook andere type huizen. Zo hebben we net in Vinkeveen een strakke villa met een plat dak en een gevel van gekapt natuursteen opgeleverd.”

mgl9828-pano.jpg

CREATIEF MET SPELREGELS
Ondanks de dwingende welstandseisen in het Gooi legt het ontwerpersduo zich niet zomaar bij alle beperkingen neer. André: “Je kunt ook creatief zijn bij de interpretatie van de spelregels. We proberen altijd de grenzen op te zoeken van wat mag. Dat lukt vaak, maar soms tref je een ambtenaar die precies volgens het boekje werkt. Daar word ik wel eens moe van.” Toch vindt Bertram dat André hierin te bescheiden is: “André is een soort goochelaar als het gaat om de interpretatie van bepaalde regels, om hoe je die ook kunt lezen. Hij krijgt het vaak voor elkaar om toch een extra verdieping toe te mogen voegen of peutert toestemming los om een huis op een andere plek op de kavel te plaatsen. We kunnen vrij snel schakelen met de gemeenten hier. Dat werkt prettig, maar we blijven het randje opzoeken.”

Bertram:
"Hoeveel architecten kunnen zeggen dat er een type huis naar ze is vernoemd?”

TYPISCH KABAZ
Of het nu om een ontwerp voor een loft, landhuis of moderne villa gaat, elk ontwerp van Kabaz begint bij de wensen van de toekomstige bewoners. André: “Het ontwerp van elk huis wordt bepaald door de indeling.

We kijken vooraf wat de mooiste plek is om de woon/eetkeuken te hebben, wat de ideale plek is voor een veranda, waar de zon ondergaat, wat de zichtpunten in de tuin zijn. We houden overal rekening mee. Vaak gaan we vooraf bij mensen langs om te kijken wat ze willen meeverhuizen naar hun nieuwe huis. Heeft iemand een grote vleugel of een bijzonder kunstwerk? Dat nemen we mee in het ontwerp.”

De slogan ‘concepts in comfort’ kan je bij Kabaz gerust letterlijk nemen. Bertram: “Wij zien wonen als een totaalbeleving. Dat betekent dat alles moet kloppen. De verhoudingen, de akoestiek, de lichtinval, het klimaat, de routing in het huis, maar ook dat je de verlichting eenvoudig kunt bedienen. Voor veel opdrachtgevers verzorgen we zelfs de hele inrichting en aankleding. Dat strekt zich uit van de meubels, lampen en gordijnen, tot aan de dekbedden, handdoeken met initialen en het zeeppompje in de badkamer.”

mgl9793-hdr.jpg

TOEKOMSTWENSEN
De mannen van Kabaz lijken alles al een keer gedaan te hebben. Hebben ze nog wensen?

Bertram: “Ik zou graag een nieuw concept voor een boutique hotel ontwikkelen met een zes sterren wellness. Luxe en comfort brengen we ook in onze huizen, maar in een hotel kun je daarmee nog grootser uitpakken.”

Ook André heeft nog wat op zijn lijstje staan: “Het lijkt mij geweldig om een vakantieoord te maken op een olieplatform in de Noordzee. Die platforms gaan een keer afgedankt worden, en volgens mij kan je er dan een prachtig resort van maken, compleet met helikopterdek.”

Nu maar hopen dat de Kabaz-mannen hun wensen nog een keer kunnen verwezenlijken.