Interesse om een project met ons te starten?

Terug

Imagicasa

Passion pulls the switch

05 April 2023

De Nederlandse designer Bertram Beerbaum rolde toevallig in het vak en kwam reeds als student terecht bij Kabaz, waar hij intussen algemeen directeur is. Dit full service interieur-architectenbureau is onder leiding van architect André de Vos en zichzelf. Het bedrijf werkt met bevlogen specialisten die niet alleen creëren, maar ook regisseren en uitvoeren. De uitzonderlijke panden die de designer creëert, bieden altijd een totaalbeleving, waar- bij alle zintuigen worden geprikkeld. Bij dit bureau worden architectuur, interieur, styling en design verenigd in ieder project. Kabaz werkt met een team van experts van schets tot oplevering. De designer haalt veel voldoening uit het creatieve proces, waarbij zijn ontwerpen vaak balanceren op het randje. Verrassende ontwerpen met ingrediënten die door de mensen zelf worden aangereikt. Imagicasa sprak met hem over zijn liefde voor design, zijn eigen verwachtingen alsook zijn één van welbesproken projecten, namelijk zijn eigen woning.

“Toen ik negentien jaar was, begon ik als meubelbezorger bij de vader van een vriend van mij. Ik had nog maar net mijn rijbewijs gehaald en mocht al met het busje van mijn baas op pad. En soms mocht ik zelfs op zaterdag met zijn Porsche naar de carwash rijden. Ik vond die wereld te gek keek naar hem op aangezien ik zag hoe hard hij werkte om zijn winkel te laten groeien. Ook was ik behoorlijk onder de indruk van interieurontwerper Jan des Bouvrie. De combinatie van het creatieve en commerciële sprak me enorm aan. Ik heb nooit een studie gedaan in architectuur of interior design, maar door heel veel te observeren, zelf naast mijn studie Communicatie zo veel mogelijk te werken en met mijn toenmalige baas op pad te gaan, heb ik het vak geleerd. Én door een beetje te bluffen,” knipoogt de designer. Hij vraagt zich wel nog eens af hoe hij dat toen deed, maar als klanten om advies vroegen, pakte hij gewoon een schetsrol en begon te tekenen. Door de successen die hij behaalde werd hij steeds enthousiaster. Daarbij kreeg hij ook nog eens het vertrouwen en de ruimte om zijn eigen ding te doen. “Ik heb het meeste van mijn klanten, mijn fouten en mezelf geleerd.”

Zijn rode draad kan je het best herkennen aan een bepaalde spanning die hij in ieder project streeft te brengen: “een gevoel en balans door uitersten, niet door meer van hetzelfde,” zoals hij het zo mooi verwoordt. Verder ook door zijn gebruik van natuurlijke materialen, balans met contrasten en on- zichtbare inpassing van techniek. Wanneer we hem vroegen wat ontwerpen met hem doet, antwoordde hij als volgt: “Het klinkt misschien gek, maar bij mij werkt een beetje druk altijd goed. Of als ik iets echt een uitdaging vind. Als ik op een locatie ben, heb ik altijd meteen een inschatting van hoe iets eruit moet komen te zien. Ik heb altijd een pen en een schetsrol bij me voor een ontwerp. Zie het als mijn notitieboekje naast mijn bed. En dan is het weer zo heerlijk dat mijn collega’s bij Kabaz dat gekras van mij meteen begrijpen en vertalen in een ontwerp waarmee ze mij dan weer verrassen. Daar kan ik echt van genieten. Dat ik iets gevonden heb waar mijn passie tot uiting komt in combi- natie met mijn commerciële drijfveer én dat ik dat dan mag doen met een leuk team, dat geeft mij voldoening.” Een van de personen die Beerbaum bewondert omwille van zijn architecturale bekwaamheid is onze Belgische trots Vincent Van Duysen. Hij vindt de weloverwogen balans tussen oud en nieuw, het architectonische strakke en de sierlijke decoratieve vormen verbluffend.

Een typische Kabaz-woning
Het was voor de designer een buitenkans om een ruim perceel te vinden met bungalow gelegen in een bos aan de rand van Laren, Noord-Nederland waar ook het atelier van zijn bedrijf Kabaz zich bevindt. Het is een comfortabele en aangename plek om ‘te zijn’, dat voel je zodra je het domein binnenrijdt. Het berust vast niet op toeval dat er vóór mij slechts drie gezinnen hebben gewoond. “Ik wist dat ik het huis uit 1956 substantieel groter wilde maken en dat ik dus fors moest uit- breiden. Heel kort heb ik overwogen om het bestaande huis af te breken en er een compleet nieuw gebouw neer te zetten: de historie van een bestaande woning kan wat mij betreft juist een mooi uitgangspunt zijn. Het vergde behoorlijk wat creativiteit om binnen de lijnen van het bestemmingsplan het gewenste aantal vierkante meters te creëren, maar gelukkig heb ik de beschikking over ervaren en creatieve architecten binnen mijn bedrijf.” Met behulp van enorme glaswanden aan de tuinzijde wordt buiten naar binnen getrokken. De omliggende natuur komt volledig tot aan de ramen waardoor je als je naar buiten kijkt zicht hebt op een adembenemend schilderij. Alsof de woning per ongeluk in het bos is getuimeld. Meer nog, het huis is zo gebouwd dat je ongelofelijk veel privacy hebt, zo zie je nergens buren en geniet je van rust ten top.

Ingetogen en tegenstrijdig
Het gecompliceerde van een verbouwing van dit bestaand huis is dat er van oorsprong een bepaalde vorm in zit; een bepaalde logica. En soms ook een onlogica. Maar dat maakte volgens de designer juist uitdagend. “Ik vind het grappig om te kunnen vertellen dat de open haard nog steeds op dezelfde plek zit, maar dat er ooit een bad stond op de plaats waar nu het keukenblok staat,” glimlacht hij. Deze tegenstrijdige stukken ontpoppen zich dan weer als een typische woning van Kabaz. “Vanuit architectuur ben je geneigd om in grote lijnen te denken: routing, gevels, bezonning etc. Maar de rijkdom aan materialen, sommige eenvoudig, sommige zeer exclusief, geeft uiteindelijk dat speciale gevoel als je binnenkomt in een ruimte die écht af is.”

Qua inrichting wilde hij een bepaalde ingetogenheid creëren op het gebied van sfeer en uitstraling; dat past het best bij de designer zelf. Zo houdt hij niet van groots en protserig, maar kiest hij eerder voor rust. Het is een huis geworden waar je samen kunt zijn en waar je met je partner een film kunt kijken. Maar ook een huis waar je met vrienden heerlijk kunt eten: de keuken is open, als verlengstuk van het wonen. Qua inrichting en zeker ook qua afwerking zijn mooie, luxe materialen toegepast. Het schakelmateriaal is bijvoorbeeld modern, maar wel gebaseerd op de bakelieten schakelaars uit de tijd dat dit huis gebouwd werd. In de slaap- badkamer heeft hij de kastenwand laten maken van een soort schrootjes, waarbij elk schrotje bekleed is met suède. Een heidense klus, maar het resultaat is uitmuntend, zeker in combinatie met de hoornen kastgrepen. De laatste snufjes op het gebied van domotica, de televisie die wegzinkt in de sidebank en de James Bond-deur: door een sidetable met spiegel weg te draaien, krijg je ineens toegang tot de andere vleugel. Zulke verrassende elementen vinden wij alleen maar leuk.

“Alles in mijn huis werkt mee aan het gevoel van welbehagen en dat probeer ik bij al mijn projecten op te roepen. Het klimaat bijvoorbeeld, maar dus ook de akoestiek. Ik heb voor harde vloeren gekozen, maar het moest geen kille klankkast worden vandaar koos ik voor een akoestische plafond. Zo heb ik bijvoorbeeld sisal tapijt aan het plafond laten maken. De man die het kwam doen, vroeg zich af of ik gek was geworden, maar ik ben ongelofelijk blij met hoe het heeft uitgepakt, zeker in combinatie met de hou- ten balken die zichtbaar zijn gebleven. En de akoestiek is er geweldig,” horen we van Beerbaum. Hij bombardeerde zichzelf tot de lastigste klant en is ervan overtuigd dat iedereen binnen zijn team dat zal beamen. Het is dan ook niet altijd eenvoudig om keuzes te maken voor je eigen huis. De onzekerheid die er op dat vlak bij mijn opdrachtgevers heerst, begrijpt hij nu beter. “De helft van het plezier in mijn werk haal ik uit de projecten zelf, maar de andere helft is voor mij altijd de omgang met onze klanten. Stuk voor stuk interessante mensen die op één of andere manier iets bijzonders hebben bereikt in hun leven. Met artiesten, succesvolle ondernemers of sporters praten over wat hen bezighoudt, hoe ze gekomen zijn inspireert mij en geeft mij de juiste inzichten om hun levensstijl door te vertalen naar de juiste woning.” Ook tijdens het proces van ontwerpen en bouwen speelt de opdrachtgever voor hem een belangrijke rol. Zo vindt hij dat mensen recht hebben op een bepaalde mate van eigenwijsheid van hen als ontwerpers, ze zijn geen ja-knikkers en tekenaars die maar gewoon vertalen wat je als opdrachtgever zelf al bedacht hebt. Hij wil juist opdrachtgevers uitdagen om anders te denken, breder te kijken. Maar wel altijd met het doel dat ze zich als bewoner er thuis moeten voelen. “Een prachtig paleis waar je je niet op je gemak voelt, is wat mij betreft een totale mislukking,” horen we nog. Zo zijn er volgens Beerbaum er eigenlijk drie eigenschappen die designers, en ieder ander, nodig hebben om succesvol te zijn: Creatief, technisch en commercieel. “Als je twee van deze eigenschappen hebt, maakt niet uit welke, en je voegt er passie aan toe, dan ben je gegarandeerd succesvol. Knowledge is key, passion pulls the switch,” aldus Bertram Beerbaum. Dit vinden wij een zeer mooie wijsheid om dit artikel mee af te sluiten.

ac37f3149ed1c77827b6adbb81afa9ce.jpg

4b1160c419c69c0eb8e985c415c33d04.jpg