Terug

The Art of Living

05 Metamorfose

11 November 2021

Kabaz staat vooral bekend om haar nieuw- en verbouwprojecten. Minder bekend is dat het Gooische architectenbureau ook complete metamorfoses verzorgt. Van A tot Z, zonder dat de opdrachtgever er enig omkijken naar heeft en alleen maar hoeft te genieten van het eindresultaat. The Art of Living spreekt met Bertram Beerbaum, designer en mede-eigenaar van Kabaz, over twee recent gerealiseerde projecten: een complete verbouwing van een riante stadsvilla en een metamorfose van een statig grachtenpand.

fd1a5c7aa773426787b30a21299d76ff.jpg

Statig grachtenpand I Metamorfose
Bertram pakte met zijn team de metamorfose van een statig grachtenpand aan, realiseerde dit in korte tijd én tot in de kleinste details voor de living, eetkamer, hal, master bedroom, dressing en het souterrain. Over het laatste vertelt hij: “In deze woning was twee jaar voor onze komst in het souterrain een speelkamer voor de twee jonge kinderen gemaakt. Die kwamen er echter nooit, omdat het te ver van hun ouders gelegen was. Daarom stelden we voor om er een familieruimte van te maken, waar de ouders samen met de kinderen bijvoorbeeld een film kunnen kijken of de ouders samen kunnen Netflixen. We vonden het leuk om er een wat andere sfeer aan te geven, we hebben het dan ook wat donkerder gemaakt. Op een vrij simpele manier ontstond zo een totale transformatie van de ruimte.”

74c2187054220aad61404a731422d261.jpg

cd583c11baaa10fcb56f6d572ef09288.jpg

9b71f45318aa16e5778f81721778c268.jpg

Living en eetkamer I Suède wand als verbindend element
De ruimte van de living en de eetkamer was in tweeën gedeeld met een voor- en een achterkamer. Om de ruimtes meer met elkaar te verbinden en één totaalbeleving te creëren, paste Kabaz een verlenging van de wand toe. “De wand hebben we doorgetrokken naar de keuken en is een soort kader geworden, bekleed met suède panelen. Voor de wand in de living staat een laag dressoir waarin de al bestaande haard is verwerkt met natuursteen en hout.” Dat was niet het enige wat werd toegepast om de voormalige voor- en achterkamer beter met elkaar in verbinding te brengen. Het natuursteen bij de haard komt terug in het plateau in de eetkamer en als ombouw voor een radiator en de karpetten zorgen eveneens voor de verbinding tussen de opengebroken ruimtes. “Door het gebruik van suède, de karpetten, maar ook kunst en andere objecten, breng je wat meer warmte en sfeer in het interieur”, licht Bertram toe. “De voorgevel met de ramen maakten we overigens donker, waardoor het zicht naar buiten veel beter wordt, het werkt dan als een soort passe-partout.”

62fbea1b06895551ad75f305d3ba3ba0.jpg