Interesse om een project met ons te starten?

Terug

The Art of Living

05

11 November 2021

Kabaz staat vooral bekend om haar nieuw- en verbouwprojecten. Minder bekend is dat het Gooische architectenbureau ook complete metamorfoses verzorgt. Van A tot Z, zonder dat de opdrachtgever er enig omkijken naar heeft en alleen maar hoeft te genieten van het eindresultaat. The Art of Living spreekt met Bertram Beerbaum, designer en mede-eigenaar van Kabaz, over twee recent gerealiseerde projecten: een complete verbouwing van een riante stadsvilla en een metamorfose van een statig grachtenpand.

48a7f09403127b168233c64d3f465cb6.jpg

8c6636425da18c956c70c165d3b14af0.jpg

b3792b35191c520f16151dc0c4229b17.jpg

Verbouwing en metamorfoses I Alles tot in de puntjes geregeld
Bertram vertelt: “Doordat we ook grote nieuwbouw- en verbouwprojecten doen, hebben we goede contacten met bijvoorbeeld stukadoors, schilders en vloerspecialisten. Als we hen vragen om met een paar mensen in een bepaalde week te komen, dan staan ze er ook, omdat we al veel samenwerken. Zo kunnen we voor onze opdrachtgevers die een metamorfose willen, een hele goede planning met korte doorlooptijd maken en nakomen.” En dat is, helemaal in een tijd waarin deze vakmensen schaars beschikbaar zijn, voor veel mensen een uitkomst. Kabaz heeft dan ook veel metamorfoses onder handen van opdrachtgevers die al in een mooi huis wonen, maar verandering van interieur willen.

Conceptual design I Visie op wonen
‘‘Voor onze opdrachtgevers zijn wij het enige aanspreekpunt en de uitvoerende partij. We hebben natuurlijk onze mensen die we inschakelen. We verzorgen alles tot in de puntjes, zodat achteraf niets nog toegevoegd hoeft te worden.” Als voorbeeld noemt Bertram een akoestisch plafond. “Dat zie je weliswaar niet, maar merk je wel goed, omdat je daarmee de totale beleving van het interieur naar een hoger niveau tilt”, legt Bertram enthousiast uit. “Of we overigens nu een nieuwbouw-, verbouw- of metamorfose project aannemen, we maken altijd een conceptual design, met daarin zoals ik het altijd noem ‘onze visie op jouw wonen’. Als ik een gesprek voer met mensen over hoe ze leven en wonen, dan weet ik intussen wel wat een fijn en goed interieur daarbij zou kunnen zijn. Het is uiteindelijk altijd het resultaat dat telt, de manier waarop we het realiseren mag je gerust aan ons overlaten.”

Riante stadsvilla I Verbouwing van een monument
In het centrum van een Brabantse stad staat een monumentaal pand op een perceel van zo’n 1000 m2. Het resultaat van de verbouwing door Kabaz mag er zijn: het is een prachtig en exclusief familiehuis dat van alle luxe gemakken is voorzien voor de opdrachtgevers en hun kinderen. Bertram: “De bewoners wilden hun monumentale pand verbouwen, vergroten, upgraden en voorzien van onder meer een zwembad, veranda met buitenkeuken, gym en bioscoop. Om de wensen te kunnen realiseren hebben we een vergunning aangevraagd voor een souterrain in de tuin. Dat kan niet zomaar in iedere stad, maar in dit geval hebben we de vergunningen met de gemeente rond kunnen krijgen.”

Living en keuken I Warm en uitnodigend
In de woning vond een grootschalige verbouwing plaats, waarbij weliswaar de etages intact bleven, maar meerdere muren werden weggehaald en verplaatst. “De living hebben we opnieuw ingericht, net als de keuken. De hele woning hebben we voorzien van een eikenhouten vloer.” In de living zijn rustige en warme tinten toegepast: de muren, stof van de bank, het vloerkleed en de kunst vloeien naadloos in elkaar over. De vele kussens op de bank geven het geheel een uitnodigende sfeer, net als de grote open haard. De keuken heeft een bar en een grote vierkante houten tafel met acht fauteuils en grenst aan en doorkijkhaard. De wand met een in natuursteen geïntegreerde haard omlijst de toegang naar het souterrain.

 

e6f60bd8642cd8a1891b874091e29bd1.jpg

b556be2564b2f256228ef97aea1d1ecd.jpg

ce177a20a082ed17c86ff2a5e5538390.jpg

Masterbedroom, dressing en badkamer I Rijke materialen
De master bedroom, dressing en aangrenzende badkamer zijn voorzien maatwerkkasten. De lange dressing loopt achter het bed langs en heeft verbronsde grepen. “De nachtkastjes hebben hetzelfde houtfineer als de dressing, mede hierdoor ervaar je dat alles op maat en voor dit huis gemaakt is.”Over de badkamer vertelt Bertram: “Het wastafelblad is van natuursteen, net als de achterwand. In de badkamer is speciaal stucwerk toegepast op de vloer, net als in de douche.”

Souterrain I Sporten en relaxen op bijzonder niveau
“Een stukje van het bestaande souterrain hebben we gebruikt als toegang tot het nieuwe souterrain dat zo’n 200 m2 groot is. Hier hebben we een gym, bioscoop, bar en wijnopslag gebouwd”, aldus Bertram. De wijnopslag blijkt niet zomaar een wijnopslag, maar een grote stalen en glazen constructie met een kurken achterwand van een boomschors. Het geheel wordt vanaf de voorkant en van achteren prachtig verlicht. “De verbouwing van de tuin hebben we meteen meegenomen. Zowel vanuit de fitnessruimte als de bioscoop kun je naar buiten. Via een trap kom je bij het zwembad.” Het zwembad blijkt een overflow-zwembad te zijn, waarbij het water langs de muur van de trap naar de kelder loopt. Staat één van de bewoners te sporten, dan lonkt het water van het zwembad als beloning voor de inspanning. Ook komt er veel daglicht naar binnen via de toegang naar het souterrain. De eerste trap naar het souterrain grenst aan de houten zwembadvlonder en bestaat uit treden van natuursteen. Op niveau -1 neem je de tweede trap naar beneden met houten treden van verschillende lengtes, wat zorgt voor een mooi lijnenspel. Hetzelfde hout ligt in de toegang naar de ruimtes in de kelder. De gym bestaat uit meerdere sporttoestellen en de bioscoop is een living op zich met een riante zithoek op een behaaglijk karpet.

Tuin I Onderdeel van de leefruimte
De tuin is met het zwembad en de veranda werkelijk een plaatje. Dat het midden in een stad is gelegen kun je je bijna niet voorstellen. Bertram: “We hebben voor deze woning het tuinontwerp gemaakt en de volledige bouwbegeleiding gedaan. Voor de beplanting schakelen we hoveniers in.” Van het belang van een goed ingerichte tuin is Bertram overtuigd: “De tuin is een steeds belangrijker onderdeel van je leefruimte. Het exterieur moet iets aangaan met het interieur van je huis. Hoe leuk is het om, zoals in dit huis, ook een buitenruimte met keuken en veranda te creëren waar je zomers even uit de zon kunt zitten en in de winter met de heaters aan van een glühwijntje kunt genieten? De tuin gaat over beleving. Je wilt dan je sunlounges ten opzichte van de bezonning op de goede plek bij het zwembad hebben staan.” Behalve dat die sunlounges op een zonnige plek staan, geeft het de bewoners een prachtig uitzicht over het zwembad en hun monumentale woning.

 9924762753d82b91a558f0de42e8c7ff.jpg

\914f6c36e4b13b3d4ced65428e4ec578.jpg

140ceca48953f75235a5cbb08060f6cd.jpg

ce5dd6b68d40223c737a6358032cdbcf.jpg

0467b35b2afb915c14885d287c8056e8.jpg