Interesse om een project met ons te starten?

Terug

Gooische Tam Tam

Magazine

28 Januari 2021

1BALANS DOOR CONTRASTEN
Voor het eerst mag een magazine binnenkijken in het huis van BERTRAM BEERBAUM, CIO* van (interieur)architectenbureau Kabaz. Het in de afgelopen jaren zijn “werkplaats” geweest, waar hij zijn CREATIEVE GEEST de vrije loop kon laten.

*En waar staat CIO nou eigenlijk voor? Bertram lachend: ''Overal op LinkedIn zie je CEO dit en CFO dat. Wat ben ik nou eigenlijk, vroeg ik me een keer af. Dus creëerde ik maar een nieuwe functie: CIO: Chief Imagination Officer.”

Bertram & Romee

We zijn het aan onszelf en aan onze klanten verplicht om elke keer met iets anders te komen. Het zijn verrassende woorden uit de mond van Bertram Beerbaum. Aan zijn bedrijf kleeft immers nog steeds dat irritante imago dat ooit door een regionale krant in de wereld werd geholpen: Kabazzistan. In heel Blaricum zouden uitsluitend huizen van Kabaz staan, allemaal in dezelfde stijl. Bertram moet er sportief om lachen. “Je kunt het als een compliment beschouwen, dat een bepaalde bouwstijl naar ons vernoemd wordt. Het mooie was dat op de bijbehorende foto’s ook woningen stonden van andere architecten.” Wie het portfolio van Kabaz aanschouwt, ziet meteen dat er bovendien weinig van klopt. Natuurlijk: het bedrijf heeft veel klanten in het Gooi, waar je in bepaalde gemeenten bijvoorbeeld te maken krijgt met (dezelfde) voorschriften van de welstandscommissie. Plus opdrachtgevers die toch vaak aandringen op dat witte ‘Kabaz-huis’ met de rieten kap. Maar de architecten van Kabaz ontwerpen de meest uiteenlopende huizen. Voor dit artikel richten we vooral de blik naar binnen. Bij Kabaz, en een beetje bij Bertram zelf.

3

4

"MIJN EIGEN HUIS IS MIJN VEILIGE HAVEN, WAAR IK VAN ALLES UITPROBEER"

NIEUW HUIS
Op het gebied van interieur (en styling) heeft Kabaz veel te bieden. De complete verbouwing van het huis? Kan. Maar ook voor een volledige metamorfose kan men het bedrijf in de arm nemen. Ter illustratie van dit verhaal gebruiken we de foto’s van Bertrams eigen huis, in het gezellige centrum van Laren. Hij zal er nog een paar maanden wonen; daarna gaat hij verhuizen naar de rand van Laren, waar hij een – opmerkelijk en vernieuwend – Kabaz huis zal bouwen. Een huis waar hij wellicht ook (potentiële) opdrachtgevers zal ontvangen – iets wat hij nooit deed in zijn huidige woning. Bovendien zijn de foto’s nooit eerder gepubliceerd in een magazine. Waarom niet? “Enerzijds omdat het een veilige haven was, voor mij en mijn opgroeiende zoon. Aan de andere kant omdat ik in dat huis van alles uitprobeerde. Nieuwe ideëen, nieuwe stijlen. Er is geen mooiere plek dan je eigen woning om te experimenteren. Je kunt het bijna beschouwen als een soort werkplaats.''

Bathroom

Bedroom

TOT IN HET KLEINSTE DETAIL
Dat pakte goed uit, die werkplaats van Bertram; we zien het met eigen ogen. “Het is allemaal net iets heftiger in mijn huis. Het is geen groot huis, maar de luxe zit hem in het feit dat alles echt tot in het kleinste detail klopt. Zo zijn bijvoorbeeld de schakelaars van het licht en de gordijnbediening op maat gemaakt. En zitten er sleufjes in de muur voor de klimaatbeheersing, die weer exact op maat zijn afgestemd op de kast eronder. Je ziet het misschien niet, als je het niet weet. Maar als het niet klopt, zie je het wel. Ik tenminste wel. Wat we met Kabaz in het groot doen, heb ik gecomprimeerd in dit huis. En qua inrichting was ik steeds bezig met het uitproberen van nieuwe ideeën, nieuwe trends en andere stijlen. Dat doen we in het Kabaz-atelier in Laren trouwens ook: binnenkort gaat hier alles weer lekker op z’n kop.''

5

BALANCEREN OP HET LIJNTJE
Bertram houdt van ‘balans door contrasten’, zoals hij dat zelf graag noemt. Een ruige muur met een heel strak aanrechtblok. Stoer leren muurbekleding met een fragiel stoeltje. “Het is een dun lijntje”, waarschuwt hij. “Als je het nét verkeerd doet, is het opeens helemaal fout.” Bertram houdt er wel van om te balanceren op dat koord. Een beetje spaning. “De meeste mensen kiezen in een interieur allerlei meubels, kleuren en stoffen die volledig op elkaar zijn afgestemd. Dat leidt misschien tot een mooie inrichting, maar in mijn ogen dodelijk saai. Ik vind het veel leuker om spanning te creëren die interessant blijft. En als je dan aan de goede kant van dat lijntje blijft of desnoods erop, heb je écht iets in handen. Dan heb je je werk goed gedaan.”

9

ALL IS ONE
Bij Kabaz kun je je huis laten ontwerpen, van buiten en binnen. In beide gevallen kun je bovendien de volledige bouw of verbouwing aan het bekende Gooische (interieur)architectenbureau overlaten. “Niet alleen het creëren, maar ook het regisseren en uitvoeren nemen wij graag voor onze rekening”, zegt Bertram. “All is one. We hebben van te voren veel overleg met onze opdrachtgevers en krijgen op die manier een duidelijk beeld van hun wensen. Ons team, waarin natuurlijk mijn partners André en Sef onmisbare schakels zijn, maakt eerst het ontwerp en vervolgens voeren we dat helemaal uit, van de bouwvergunning tot en met het laatste kussensloop in de kast. Het prettige is: de prijs krijgt men van te voren en die staat vast. Geen stelposten of extra kosten achteraf. Dat kan omdat we alles in eigen hand houden, veel ervaring hebben met prijzen en offertes doorrekenen en omdat we met vaste, betrouwbare partners werken. Architectuur, interieur en styling vormen in onze visie één geheel, en comfort hoort daar nadrukkelijk bij. En dat comfort begint eigenlijk al op het moment dat een klant hier binnenstapt en stopt niet vóór hij het hoofd op dat kussensloop legt.”