Interesse om een project met ons te starten?

Terug

The Art of Living

Magazine

22 Augustus 2019

Of het nu gaat om de herontwikkeling van bestaand onroerend goed of om de complete inrichting en styling van een kantoor: steeds vaker verzorgt Architectenbureau Kabaz, bekend om zijn luxueuze en gedurfde ontwerpen, ook zakelijke projecten. Projecten waarbij, behalve functionaliteit, de factor “plezier” de belangrijkste toegevoegde waarde is.

Van een ontwerp naar een totaalbeleving
Ontwerper Bertram Beerbaum is een bekend gezicht in de Nederlandse designwereld. Niet alleen dankzij zijn vele optredens op televisie, maar ook vanwege zijn bijzondere en eigenzinnige stijl van ontwerpen. Samen met architect André de Vos staat Beerbaum aan het hoofd van architectenbureau Kabaz.
Beerbaum: “Nog steeds wordt de hoofdmoot van ons werk gevormd door onze ontwerpen voor bijzondere woningen en interieurs voor particulieren. We maken ontwerpen op maat en werken ze uit tot in de kleinste details. Zo ontstaat een “Gesammtkunstwerk”, een totaalbeleving waarbij elk element tot in perfectie bijdraagt en het verschil maakt met zomaar een mooi huis. ”

Naast de particuliere markt wordt ook de zakelijke markt voor Kabaz steeds belangrijker. Beerbaum: “Daar ben ik als ontwerper blij mee. Het is maar raar dat we gewend zijn om alleen van ons huis iets moois te willen maken, terwijl we zoveel tijd op ons werk doorbrengen. Zakelijke opdrachtgevers die voor een ontwerp bij Kabaz komen, gunnen zichzelf en hun medewerkers dat ze zich ook op hun werk goed voelen.  Ze kijken bij de inrichting van hun kantoorruimte naar méér dan meubels, opstellingen en levertijden: ook belangrijk, maar niet in eerste instantie.  

Voor ons is de factor “plezier” belangrijk. Wij werken aan een totaalconcept van sfeer, licht, zichtlijnen, materialen, vormen, symmetrie. Zaken die ervoor zorgen dat je je prettig voelt. In een fijne omgeving heb je meer plezier in je werk. En met plezier in je werk doe je je werk beter. Dat is goed voor iedereen. Ook voor ons. Want het maken van zo’n ontwerp is voor ons ook plezierig. Want juist daar ligt onze passie en uitdaging; in het vertalen van het DNA  van een bedrijf naar een prettige werkomgeving .”

Twee opmerkelijke gebouwen, de één in de grachtengordel in hartje Amsterdam, de ander op een bedrijfsterrein even buiten de hoofdstad, zijn daar een perfect voorbeeld van. Ze werden onlangs door Architectenbureau Kabaz op originele wijze gerenoveerd en ingericht. Het resultaat: twee uitnodigende werkruimtes met een grootstedelijke grandeur, waar in design en inrichting niets aan het toeval werd overgelaten, waar comfort en functionaliteit moeiteloos hand in hand gaan en waar een uurtje overwerk niet bepaald een straf hoeft te zijn.

Entree Kantorengebouw “Vijf Keizers”, Amsterdam
Het kantorengebouw “Vijf Keizers” in Amsterdam werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwd naar voorbeeld van de veel oudere panden aan de grachten. Groots gelegen aan de Keizersgracht miste het gebouw, waarin meerdere huurders gevestigd zijn, een bij zijn omgeving en de architectuur passende entree. Beerbaum: “De oorspronkelijke entree werd door de hoofdhuurder gebruikt als coffee corner. De ruimte was maar zo’n 2,80 meter hoog en hoewel je het niet direct doorhad, pastte het totaal niet bij de grandeur die de buitenkant wel had. We besloten niet alleen -heel voor de hand liggend- het verlaagde plafond eruit te halen, maar ook de vloer van de beletage voor een groot deel te slopen. We offerden een deel van het souterrain op. Dure meters, maar gelukkig durfde onze Amerikaanse opdrachtgevers out-of-the-box te denken en het resultaat mag er zijn. Ineens hadden we een dubbele hoogte. Dat valt op als je binnenkomt!”

5-keizers-amsterdam-door-kabaz-mgl3020-hdr-v2.jpg

Kabaz creëerde een keizerlijke entree. Wie de deur doorgaat ziet direct de majestueuze centrale balie van het pand, direct rechts naast de deur. Het opvallende aderpatroon in het natuursteen van de balie contrasteert fraai met de zachte lichte tinten van de eveneens natuurstenen trap en het ruwe, industriële schoonmetselwerk in de wanden. De houten kozijnen werden aan de binnenkant voorzien van diepe blauwstalen kaders als omlijsting van het zicht op de gracht. De balie lijkt met de bezoeker mee de brede trap op te lopen: boven, waar de bezoeker in een luxueuze lounge zijn kopje koffie kan drinken, gaat hij over in een comfortabele bar, compleet met bijpassend meubilair.

Beerbaum: “De entree van dit gebouw heeft de aangename luxe van een mondaine hotellobby. Wie hier binnenloopt voelt zich meer dan welkom. Het verschil tussen hoog en laag – de lounge en ook de linksgelegen ontmoetingsruimte hebben een aanzienlijk lager plafond - geeft een idee van grootsheid en, meteen daarna, van geborgenheid. De vloer is warm: eikenhouten parket met een bijzondere, smalle visgraat.”

5-keizers-amsterdam-door-kabaz-mgl2994-hdr-pano-v2.jpg

De meubels, afkomstig uit Beerbaums eigen collectie ontworpen voor het nieuwe Nederlandse meubelmerk Grey7, dragen bij aan het huiselijke gevoel. En dat blijkt te werken: er wordt veel gebruik gemaakt van de verschillende zitjes.

Rechts van de lounge werd een stoere, monumentale kastenwand geplaatst, die op zijn beurt aangenaam contrasteert met het luxueuze, met marmer en zacht leer beklede liftgedeelte achterin de lobby, dat leidt naar de etages en de achtergelegen tuin.

Headoffice Data Centre, Amsterdam
Ten zuidoosten van Amsterdam staat het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor kantoor van een internationaal opererend datacentrumbedrijf. Dit streng beveiligde kantoor heeft een eveneens consequent bewaakte eigen corporate identity: wereldwijd dienen architecten bij de inrichting van nieuwe panden rekening te houden met de strikte eigen regels van het bedrijf. Een uitdaging voor een eigenzinnig designer als Bertram Beerbaum, die graag zijn eigen authentieke draai geeft aan een ontwerp.

Beerbaum: “Een erg leuke opdracht, vooral omdat we, binnen de kaders, de ruimte kregen voor toch een eigen interpretatie van de richtlijnen. Dat werd dus passen en meten, met wederzijds respect. Het felle rood van het bedrijfslogo moest terugkomen in het ontwerp. En, heel belangrijk, een grote rode silo als symbool voor de opslag van data. De wens was verder om een prettige en stimulerende omgeving te scheppen voor het personeel. Een ruimte die uitnodigt om te ontmoeten en samen te werken.

data-center-hq-amsterdam-door-kabaz-mgl4454-hdr.jpg

We besloten de ruimte op te delen in drie verschillende sferen. De eerste sfeer is die van warmte, die je meteen bij binnenkomst proeft. We maakten er een Italian Café van: een gezellige bar waar je onder het genot van een kopje koffie samen de dag begint. Leuk detail is de Top Brewers die we geïnstalleerd hebben: strak vormgegeven kranen die, aangestuurd vanaf smartphone of tablet, warm en koud water, maar ook fantastische koffie en zelfs cappuccino schenken. Als er nog niet gezellig gepraat wordt bij binnenkomst, heb je met deze kraan direct een conversation piece.”

data-center-hq-amsterdam-door-kabaz-mgl4469-hdr.jpgAchterin de koffieruimte vinden we de opvallende, glanzend rode silo. Erbinnen vinden we een tafelvoetbalspel, want ook plekken voor ontspanning zijn onderdeel van de corporate identity.

De tweede sfeer: de open werksfeer vinden we in de twee vleugels van de verdieping. De werkruimte voor de ca. 90 werknemers van het bedrijf is ruim en waar de grote ramen eventueel nog niet voor voldoende licht zorgen, vult de aanpassende led-verlichting die aan. Middenin deze open ruimte bevindt zich de door een glazen wand afgescheiden vergaderruimte met daarin een prachtige notenhouten vergadertafel. Het glas is getint. Beerbaum: “Van buitenaf lijkt het op een bijna zwarte wand – wie binnen zit kijkt door het glas naar buiten en houdt contact met de omgeving. Ook de kleinere ruimtes, geschikt voor één-op-één gesprekken en telefoongesprekken buiten de kantoortuin en de ‘sta-vergaderplekken’, werden zó geplaatst, dat zij beschutting en rust, maar ook verbinding geven met de buitenwereld.”

De vloerbedekking in de werkruimte is, behalve praktisch en mooi van kleur, ook milieuvriendelijk. Passend in het ‘Cradle to cradle’-recyclingprincipe zal het na afschrijving niet worden weggegooid, maar terugkeren naar de leverancier, voor hergebruik. Beerbaum: “Duurzaamheid is belangrijk in dit pand. Alles draait op zonne-energie en de gebruikte materialen hebben hun herkomst in de buurt.”

De kantine tenslotte, de derde sfeer, is vrolijk en fris. De pvc vloer is warm van kleur en praktisch in het onderhoud. Een complete keuken met buffet vormt het warme middelpunt. Grote planten geven niet alleen veel sfeer, maar benadrukken ook de groene kant van dit gebouw.

De architecten van Kabaz in Laren en Hilversum staan in binnen- en buitenland bekend om hun eigenzinnige en zeer persoonlijke ontwerpen, waarbij elk element tot in perfectie bijdraagt en het verschil maakt met zomaar een mooi huis of kantoor. En precies dát is waar Kabaz naar zoekt in al zijn projecten.

Zij werken dagelijks met 25 medewerkers aan het ontwerp én de realisatie van exclusieve woningen en kantoren in Nederland en daarbuiten. Creatieve dienstverleners die zich het liefst bezig houden met het vertalen van de wensen en persoonlijkheid van de opdrachtgever naar een totaalbeleving. André de Vos en Bertram Beerbaum vormen het kloppende hart van dit warmbloedige bureau, dat veel bijzondere projecten op zijn naam heeft staan. “Wie met ons gewerkt heeft komt vaak na een paar jaar weer terug, is onze ervaring. Voor een nieuwe woning, een tweede huis of voor een ontwerp voor een bedrijfspand. Dat maakt ons werk extra de moeite waard: als we merken dat onze inspanningen gewaardeerd worden.”, aldus Bertram Beerbaum.

Tafels die er staan. Stoer en stijlvol. Stoelen met een ijzersterk idee. Bedoeld om te genieten. Banken die je op jouw manier gaat gebruiken, als een statement: de meubels van Grey7 zijn ontworpen voor zeer persoonlijk gebruiksplezier. Ontwerper Bertram Beerbaum: “Je huis is een plek waar je comfortabel wilt leven en waar je op je eigen manier wilt genieten. Lekker languit op de bank of samen met vrienden en familie, urenlang aan tafel.” Met de Home Collection van Grey7 maakte Beerbaum deze woonwens voor een groot publiek bereikbaar. Honderd procent Nederlands design, gemaakt door een Nederlandse meubelfabrikant met meer dan honderd jaar ervaring. Functioneel en comfortabel, stoer en chique en altijd een verrassend design. Deze betaalbare collectie is exclusief verkrijgbaar via Grey7 en te bezichtigen in de showroom in Renkum.